Monday, March 12, 2018

Ce este dragostea și ce nu este?

Dragostea este o forță a naturii. Oricât de mult ne-am dori, nu putem comanda, cere sau scoate dragostea din viața noastră, nu mai mult decât putem comanda luna și stelele și vântul și ploaia să vină și să meargă după capriciile noastre. S-ar putea să avem o anumită capacitate limitată de a schimba vremea, dar facem acest lucru cu riscul de a suprima un echilibru ecologic pe care nu îl înțelegem pe deplin. În mod similar, putem să seducem sau să facem curte cuiva, dar rezultatul este mult mai probabil să fie infatuare sau două iluzii dansând împreună, decât iubire.

Dragostea este mai mare decât tine. Poți invita iubirea, dar nu poți dicta cum, când și unde se întamplă. Poți alege să te predai iubirii sau nu, dar în cele din urmă, iubirea lovește ca fulgerul: imprevizibilă și inconfundabilă. Poți chiar să iubești oameni de care nu îți place deloc. Dragostea nu vine cu condiții, stipulări, completări sau coduri. Ca soarele, dragostea radiază independent de temerile și dorințele noastre.

Dragostea este în mod inerent liberă. Nu poate fi cumpărată, vândută sau tranzacționată. Nu poți face pe cineva să te iubească și nici nu poți preveni lucrul ăsta - pentru nici o sumă de bani. Dragostea nu poate fi închisă, nici nu poate fi legiferată. Dragostea nu este o substanță, nu o marfă, nici măcar o sursă de putere comercializabilă. Dragostea nu are nici un teritoriu, nici granițe, nici o masă cuantificabilă sau o ieșire energetică.

Se pot cumpăra parteneri sexuali și chiar parteneri de căsătorie. Căsătoria este o problemă a legii, a regulilor și a instanțelor și a drepturilor de proprietate. În trecut, prețul căsătoriei era zestrea, în prezent, pensia alimentară și contractul prenupțial arată clar: căsătoria are legătură cu contractele. Dar, după cum știm cu toții, căsătoriile, fie că sunt aranjate sau nu, pot avea puțin de-a face cu iubirea.

Stimularea sexuală și mulțumirea, fie prin degete, guri, obiecte, joc de fantezie, bice și lanțuri, fie pur și simplu relații sexuale, pot fi cu siguranță cumpărate și vândute, ca să nu mai vorbim folosite pentru a vinde alte lucruri. Dacă sexul este sau nu de vânzare este o altă întrebare în întregime, însă dragostea în sine nu poate fi vândută.

Se poate cumpăra loialitate, companie, atenție și poate chiar compasiune, dar dragostea însăși nu poate fi cumpărată. Un orgasm poate fi cumpărat, dar iubirea nu poate. Ea vine, sau nu, prin har, prin propria sa voință și în timpul său propriu, supus planificării omului.

Dragostea nu poate fi pornită ca o răsplată. Nu poate fi oprită ca pedeapsă. Numai altceva care pretinde a fi dragoste poate fi folosit ca un momeală, ca un cârlig, pentru momeală și comutator, imitat, insinuat, dar dragostea reală nu poate fi niciodată livrată dacă nu izvorăște liber din inimă.

Aceasta nu înseamnă că dragostea permite comportamentelor distructive și abuzive să nu fie verificate. Iubirea vorbește despre justiție și protestează atunci când i se face rău. Dragostea arată consecințele rănirii cuiva sau a altora. Dragostea permite exprimarea și eliberarea locului de furie, plâns sau durere. Dar dragostea nu amenință să se rețină dacă nu obține ceea ce vrea. Dragostea nu spune, direct sau indirect: "Dacă ești un băiat rău, mami nu te va mai iubi". Dragostea nu spune, "fetița lui tata nu face asta". Dragostea nu spune: "Dacă vrei să fii iubit, trebuie să fii drăguț" sau "Fă ce vrei", sau "Nu iubi pe nimeni altcineva", sau "Promite că nu mă vei părăsi niciodată".

Dragostea se îngrijește de ceea ce se întâmplă cu tine, pentru că dragostea știe că suntem cu toții interconectați. Dragostea este în mod inerent compasiune și empatie. Dragostea știe că "celălalt" este și el însuși. Aceasta este adevărata natură a iubirii și iubirea însăși nu poate fi manipulată sau restrânsă. Dragostea onorează suveranitatea fiecărui suflet. Dragostea este propria ei lege.







Material tradus din cartea The Seven Natural Laws of Love, de Deborah Anapol

1 comment: