Tuesday, December 11, 2012

Astronomy for beginners






1. Cand ne uitam la galaxia Andromeda (care se afla la 2.3 milioane de ani lumina departare), luminii pe care o vedem i-a luat 2.3 milioane ani ca sa ajunga la noi. Deci noi vedem galaxia asa cum era acum 2.3 milioane de ani.

2. Luminii Soarelui ii ia 8 minute ca sa ajunga la tine, deci tu vezi Soarele asa cum era acum 8 minute. Ar fi putut sa explodeze acum 4 minute si tu nu ai sti asta.

3. Pamantul nu este o sfera! De fapt este o sfera usor turtita la poli care se "umfla" la ecuator datorita rotatiei sale.

4. Gandeste-te un moment la constelatiile care nu si-au facut loc pe lista oficiala..acestea includ "Machina Electrica" (generatorul de electricitate), "Officina Typographica" (Biroul de printare) si "Turdus Solitarius" (Sturzul solitar).

5. Atunci cand Galileo a vazut pentru prima oara Saturn printr-un telescop, a descris planeta ca avand "urechi". Abia in 1655, Christian Huygens a sugerat ideea nebuneasca ca acelea ar putea fi un set enorm de inele in jurul planetei.

6. Daca ai putea pune Saturn intr-o enorma cada de baie, aceasta ar pluti. Planeta are densitatea mai mica decat apa!

7. O lingurita plina cu materie dintr-o stea neutronica ar cantari aproximativ 112 milioane tone.

8. Jupiter este mai grea decat toate celelalte planete din sistemul nostru solar, impreuna.

9. Chiar si in cea mai senina noapte, ochiul uman poate vedea doar aproximativ 3000 stele. S-a estimat ca exista 100.000.000.000 stele doar in galaxia noastra.

10. Cel mai inalt munte din sistemul nostru solar este Olympus Mons, pe Marte, cu o inaltime de aproximativ 15 mile, de trei ori inaltimea muntelui Everest. Acopera o suprafata de aproximativ jumatate din dimensiunea Spaniei.

11. Daca Soarele ar fi de marimea unui punct a literei "i", atunci cea mai apropiata stea s-ar afla la 10 mile distanta.

12. Jumatate dintr-o miliardime din energia eliberata de Soare atinge Pamantul.

13. Temperatura de pe Venus este suficient de fierbinte pentru a topi plumbul.

14. Daca ai putea calatori cu viteza luminii (186,000 mile/sec), ti-ar lua 100000 ani sa traversezi galaxia noastra.

15. Doar o parte a lunii intalneste vreodata Pamantul. Perioada lunii de rotatie, este aceeasi ca si perioada sa de orbitare.

16. Betelgeuse, cea mai stralucitoare stea din constelatia Orion, este atat de mare incat daca aceasta ar fi plasata in locul soarelui, aceasta ar inghiti Pamantul, Marte si Jupiter.

17. Daca stai pe loc la Ecuator, te invarti cu aproximativ 1000 mph deoarece Pamantul se roteste  si totodata orbiteaza cu 67000 mph in jurul Soarelui.

18. La Ecuator suntem mai usori cu aproximativ 3% fata de cum suntem la poli, datorita fortei centrifuge a Pamantului, care se roteste.

19. Atmosfera pamantului este proportional mai subtire decat coaja unui mar.

20. Pe Mercur, o zi (timpul necesar pt ca aceasta sa se roteasca o singura data) este cat 59 zile de pe Pamant. Anul ei (timpul necesar ca aceasta sa orbiteze Soarele) este de 88 zile - asta inseamna ca un an are mai putin de 2 zile! (mercuriene:P)

21. Daca o bucatica de soare de marimea unui dop ar fi plasat pe Pamant, nu ai putea sta in siguranta nici la 90 mile departare.

22. In fiecare an, Soarele evapora 100.000 metri cubi apa de pe Pamant (aceasta cantareste 400 mii de miliarde tone!)

23. Jupiter se comporta ca un aspirator gigant, atragand si absorbind comete si meteoriti. Unii estimeaza ca fara actiunea gravitationala a planetei Jupiter, numarul corpurilor masive care lovesc Pamantul, ar fi de 10000 ori mai mare.

24. Astronomii cred ca Spatiul nu este vid in totalitate - exista 3 atomi/metru cub.

25. Saturn nu este singura planeta cu inele. Neptun are deasemenea, propriul sistem de inele.


Nota: Forta centrifuga nu este o forta reala. Este doar un efect suportat de un obiect care are o miscare circulara.

1 comment: